Vi tror inte på workshops

 

Vi inleder våra projekt med samtal – inte med workshops. För oss fyller samtalet flera viktiga roller i arbetet med ett varumärkes identitet. Det erbjuder lugn och en långsamhet som ger plats åt eftertanke och reflektion. Samtal är till sin natur oförutsägbara – vilket också är en tillgång. Genom att följa associationer och utvikningar hittar man ibland helt annat än det man sökte – men som visar sig vara precis vad som behövdes.

Samtalet är en mötesplats för olika perspektiv, erfarenheter, drivkrafter och kunskaper. Det är en arbetsform som förutsätter öppenhet, ödmjukhet och nyfikenhet. Vi betraktar samtalet som en utforskande aktivitet – inte som en diskussion ska vinnas.

Inför varje möte utvecklar vi teman eller ingångar till samtalet, baserade på frågeställningar från uppdragsgivaren och på vår förförståelse. Dessa teman finns inte till för att styra samtalet i en bestämd riktning, utan för att ge näring åt det.

Samtalets syfte är att nå en gemensam förståelse av vad vi kallar varumärkets mening. Därefter följer research, utvecklande av strategier, kreativt arbete – och fler samtal.

 

Identitet är ett samarbetsprojekt

Den tysk-amerikanske psykoanalytikern Erik Eriksson definierade identitet som en skärningspunkt mellan vem en person vill vara och vem världen tillåter henne att vara. Våra identiteter växer fram, eller snarare förhandlas fram, över tiden. På gott och ont går det inte att slå fast vem man vill vara och i samma ögonblick bli det. Identiteten är ett samarbetsprojekt. De andra måste bekräfta det jag vill bli för att jag ska kunna bli det.

I arbetet med visuell identitet gäller det därför både att utgå från vad man verkligen vill, det vill säga att definiera ens drivkraft eller syfte, och att förhålla sig till omvärlden. Att bara prata om sig själv utan att lyssna funkar inte. Att bara försöka bli vad ”marknaden” vill ha funkar lika dåligt.